به نقل از خبرگزاری فرانسه، انگلیس که هنوز از ناکامی تلاشهای ضدایرانی آمریکا و آلمان برای جلب حمایت برزیل علیه ایران عبرت نگرفته است، سعی دارد فشاری مضاعف بر دولت برزیل وارد آورد تا از تحریمها علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل حمایت کند.
بنا بر این گزارش، "نیکلاس هاپتون " یکی از مقامات عالیرتبه وزارت خارجه انگلیس در گفتوگو با خبرنگاران در "سائو پائولو "، خلاصه مطالب مندرج در "پیامی کاملا مستقیم " در این رابطه را که به برازیلیا میبرد، مطرح کرد.
هاپتون گفت: این لحظهای حساس برای برزیل است که حمایت خود را از تحریمها علیه ایران علنا اعلام کرده و نشان دهد که آماده است تا مسوولیتهای خود را به عنوان یکی از اعضای شورای امنیت به انجام رسانده و همچنین تصمیماتی دشوار را برای حمایت از این تحریمها اتخاذ کند.
این گزارش افزود: سفر این نماینده انگلیس به برزیل درست پس از تلاشهای ناموفق "هیلاری کلینتون " وزیر امورخارجه آمریکا و "گوئیدو وستروله " وزیر امورخارجه آلمان برای جلب حمایت برزیل از تحریمها علیه ایران صورت میگیرد.
بر اساس این گزارش، کشور برزیل که از ابتدای سال جاری میلادی یکی از اعضای غیردائم شورای امنیت سازمان ملل شده است، تمامی این درخواستها را رد و اعلام کرده است که قدرتهای غربی باید با ایران وارد مذاکره شوند.
این گزارش ادامه داد: "لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا "، رئیسجمهور برزیل، مسیری طولانی مدت را پیموده است تا روابطی گرم با ایران برقرار کند و در همین راستا نیز سال گذشته میزبان "محمود احمدینژاد " رئیسجمهور ایران بود و علاوهبراین، 15 ماه مه سال جاری میلادی در نظر دارد تا خود نیز به ایران سفر کند.
داسیلوا در دیدار با کلینتون که چندی پیش برای جلب حمایت برزیل علیه ایران به برازیلیا سفر کرده بود، اعلام کرد: جامعه جهانی نباید ایران را به دلیل برنامه هستهای این کشور به گوشهای براند. منزوی کردن ایران عاقلانه نیست، عاقلانه آن است که با ایران مذاکره شود.
علاوه بر این، وزیر امور خارجه آلمان نیز که اوایل ماه جاری میلادی و اندکی پس از کلینتون به برزیل سفر کرده بود تا حمایت این کشور را برای تحمیل تحریمهای بیشتر علیه ایران جلب کند، پس از دیدار با مقامات برزیلی کاملا ناامید شد.
"سلسو آموریم " وزیر امورخارجه برزیل در دیدار با گوئیدو وستروله تصریح کرد که کشورش از انرژی هستهای صلحآمیز حمایت میکند و به هیچ عنوان موافق تحریم ایران نیست.
با این وجود، آمریکا و متحدان اروپایی این کشور در تلاش هستند تا دور جدید تحریمهای ایران را از طریق شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسانند، اما با وجود مخالفت چین به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت و دارای حق وتو، تصویب این تحریمها نیز با موانعی روبرو شده است و کشورهای اروپایی مدعی شدهاند که در صورت عدم موفقیت این تحریمها در شورای امنیت، تحریمهایی را به صورت یکجانبه علیه ایران تحمیل میکنند.
هاپتون، دیپلمات عالیرتبه انگلیس که هماکنون به برزیل رفته است، مدعی شد: انگلیس تحریمها را تنها راه ممکن برای وادار کردن ایران به توقف برنامه هستهای این کشور میداند.
وی در ادامه افزود: چنانچه برزیل از تحریمها علیه ایران حمایت کند، دیگر کشورهای جهان نیز به این مسئله توجه خواهند کرد.
وی همچنین ادعا کرد: چنانچه تحریمها تصویب نشود خطرات بعدی، بسیار بزرگ خواهد بود. یا حمله پیشدستانه اسرائیل علیه ایران را خواهیم داشت و یا وضعیتی بوجود خواهد آمد که طی آن ایران به سلاح هستهای دست مییابد و کشورهای دیگر در منطقه خاورمیانه نیز که احساس خطر میکنند، مسیر مشابهی را در پیش میگیرند و به زودی ثبات در خاورمیانه از بین خواهد رفت.
هاپتون در شرایطی مدعی شد که برنامه هستهای صلحآمیز ایران ممکن است به توسعه تسلیحات هستهای منجر شود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی همواره در گزارشهای مکرر خود بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران و تطابق کامل آن با توافقات بینالمللی تاکید کرده است و بازرسان آژانس نیز که مکررا از روند پیشرفت برنامه هستهای ایران بازدید میکنند، بر این مسئله اذعان داشتهاند.